Hoe Het Begon: De Google Assistent


Leestijd: 2 minuten

Apple hield me met HomeKit tegen om nog meer slimme apparaten voor in mijn huis te kopen. Het was gewoon te duur. Tot ik over een video struikelde die me kennis liet maken met een heel ander systeem. Dat die video mijn leven op technologisch gebied binnen een jaar helemaal zou veranderen, wist ik toen nog niet. Dit is deel 2 van deze kennismaking serie; over de Google Home, de Assistent en de Chromecast.

Toen ik op een dag op YouTube aan het rond zwerven was, kwam ik onderstaand filmpje tegen over de Google Home in combinatie met een Google Chromecast.

Mijn enthousiasme werd meteen gewekt. Toen ik ontdekte hoe goedkoop het eigenlijk was, kocht ik een Chromecast en een Google Home. Deze waren toen nog niet in het Nederlands, maar met Siri had ik immers al jarenlange ervaring in het Engels. 😉 Tijdens het instellen kwam ik er vrij snel achter dat het niet alleen kinderlijk eenvoudig is, maar dat deze slimme speaker ook nog eens mijn lampen kon bedienen. Bovendien kon ik via de speaker in combinatie met een Chromecast op mijn tv films en series kijken via Netflix en ik kon mijn tv zelfs aan- of uitzetten. Voor ik het door had gebruikte ik mijn iPhone niet meer voor mijn slimme lampen en mijn Apple TV niet meer voor Netflix, maar in plaats daarvan riep ik commando’s naar mijn Google Home.

Dat roepen liep trouwens de spuigaten uit. Ik vond mezelf in de keuken, schreeuwend naar de Google Home in de huiskamer voor een timer. Ik kocht een tweede Google Home voor in de keuken. Daarna lag ik in bed te schreeuwen en kocht ik er nog maar eentje voor in mijn slaapkamer om wekkers te kunnen zetten en muziek te kunnen luisteren.

Google Pixel

Die Google Assistent was leuk binnenshuis, maar buiten de deur werkte de app van de assistent niet zo goed op de iPhone. De ergernis die ik voelde bij Apple door het gesloten systeem, de veel te dure producten en het boycotten van andere slimme assistenten bereikte een hoogtepunt. Na lang nadenken kocht ik daarom mijn eerste Android telefoon. Een Google Pixel 2 XL.

Er ging een wereld voor me open. Met slechts één druk op de knop had ik de Google Assistent. Onafhankelijk van waar ik was, directe Google Maps intergratie, muziek luisteren via welke muziekdienst ik maar wou en ik kon ineens slimme apparaten in mijn huis bedienen die ik met de iPhone alleen kon bedienen door de app van de fabrikant op te starten.

Het was voor mij het moment om mijn Apple TV en mijn iPhone te verkopen en bijna helemaal over te stappen op het Google ecosysteem. Alleen mijn MacBook heb ik niet verkocht. Deze overstap maakte het me veel makkelijker om mijn huis op een goedkope manier slim te maken.

Inmiddels zijn twee van de drie slimme speakers omgeruild. Één voor een wat grotere en de ander voor een Google Nest Hub. Sinds mijn oude horloge de wasmachine niet overleefd heeft, heb ik de Google Assistent ook om mijn pols hangen. Dat slimme horloge krijgt nog een aparte review.

Door de Google Assistent was het grootste obstakel uit de weg geruimd; de hoge prijs. Op dit punt ontspoorde mijn hobby volledig, maar dat lees je een volgende keer! 😊