De Grote Schoonmaak


Leestijd: 2 minuten

Mijn moeder, de taxichauffeur in sportkleding en ik.‘De taxichauffeur is niet komen opdagen.’, stond er in een appje van mijn stiefvader aan mij. Mijn moeder en haar man zijn onderweg naar mij. Zij zit ook in een rolstoel en daarom gaan zij ook met de rolstoeltaxi. Tenminste, dat was de bedoeling. Lachend vertelt ze aan de telefoon: ‘We zijn wat later, want de chauffeur kwam niet opdagen en de vervangende chauffeur kreeg van zijn baas niet eens de tijd om zijn sportkleding om te wisselen voor iets anders.’ … Redders van deze dag, de Utrechtse Taxicentrale.

We gingen vandaag mijn huis opruimen. Het voelde toch beter om de boel een beetje behoorlijk achter te laten en ik vond het ook fijn om weer even thuis te zijn na een eerste nacht als 29-jarige in een verpleeghuis. Na het drinken van een kopje koffie en het eten van een broodje kroket gingen we met een andere rolstoeltaxi naar mijn huis.

Eenmaal thuis aangekomen merkte ik dat ik best wat energie had. Ik ruimde de tafel op, hielp bij het sorteren van een was, haalde mijn beddengoed van het bed en… plofte uitgeteld op de bank neer. De energie was alweer op. Ik luisterde naar hoe mijn stiefvader mijn enorme afwas aan het doen was, mijn toilet schoon maakte en hoe mijn moeder mijn badkamer poetste en mijn slaapkamer opruimde. De rest van mijn bezigheden van die dag bestonden uit het vertellen waar dingen stonden, muziekjes aanzette en pizza voor ons drieën bestellen. Die opname was misschien nog niet eens zo een heel gek idee nu ik merkte hoe snel mijn energie op was.

Tijdens het eten van de pizza keken we naar de finale van het vrouwenvoetbal. In de WhatsApp-groep die ik had aangemaakt voor mijn herstelperiode verschenen foto’s van Jane en haar vriendinnetje in oranje outfits. Al lachend spraken we af dat als ik een kleurtje zou mogen kiezen voor mijn gips, het oranje zou worden. Niet veel later zagen we hoe pijnlijk deze belofte was toen Nederland de finale verloor. Ik hoop dat ze geen oranje gips hebben, dacht ik lachend in de taxi terug naar het verpleeghuis.