Een Google Nest Hub, een Google Home Mini, een Google Home, een slimme stekker en een lampje staan op een plat oppervlak

Google Assistent: Routines in Nederland


Leestijd: 2 minuten

Sinds 24 oktober 2018 is de Google Home te koop in Nederland en praat ook Nederlands. Toch zijn de écht handige functies voor mensen die een huis slim maken nog niet beschikbaar in onze taal. Dat is voor mij één van de belangrijkste redenen om de slimme speakers in mijn huis, ruim negen maanden na de lancering, nog steeds in het Engels te gebruiken.

Één van die functies is ‘Routines’. Deze functie zorgt voor een mogelijkheid om via één commando meerdere taken te laten uitvoeren door de Google Assistent. Deze uitgebreide versie van de functie ‘Mijn Dag’ is super handig tijdens het opstaan, naar bed gaan, van huis gaan, terug thuis komen, etc. Momenteel heb ik, naast de zes standaard routines, zeventien routines in gebruik.

Deze routines zijn dus officieel nog niet beschikbaar in Nederland en ze verschijnen dus ook niet zomaar in de Google Home app. Ik ga eerlijk zijn; je moet er een grote concessie voor doen. Je moet namelijk de hoofdtaal van je telefoon en je Google Assistent wijzigen naar Engels U.S, maar zelfs dan verschijnt de optie nog niet direct. Mijn ervaring is dat het soms tot maximaal een dag kan duren voor de routines verschijnen en aangepast kunnen worden. Even heen-en-weer switchen tussen twee talen om de routines aan te passen is er dus niet bij.

Maar als je bereid bent deze concessie te doen, levert het je ook erg veel op! Hieronder lees je wat de routines meer kunnen naast het weer, je afspraken, herinneringen, de reistijd naar je werk en het nieuws voor je voor te lezen:

 • Het aan- of uitzetten van lampen, slimme stopcontacten of andere schakelapparaten.
 • Het instellen van je slimme thermostaat.
 • Het activeren van scenes voor lampen of andere ondersteunde apparaten.
 • Het volume van de speaker waarop je de routine activeert aanpassen.
 • Je slimme alarmsysteem inschakelen.
 • Je deuren op slot draaien met een slim slot.
 • ’Niet Storen’ op je telefoon in- of uitschakelen.
 • Je laatst ontvangen berichten voorlezen.
 • Iemand een bericht sturen.
 • Iets omroepen op de andere speakers in je huis.
 • Vragen hoe laat de wekker gezet moet worden.
 • En als de functie die je zoekt hier niet tussen zit, is het altijd nog mogelijk om zelf een commando te typen.

En deze opdrachten zijn eindeloos te combineren. Om je creatief een beetje op weg te helpen staat hieronder mijn ochtendroutine:

 1. Activeer licht scene waarbij mijn lampen in tien minuten langzaam aan gaan.
 2. De slimme stekker van de opladers gaat uit, het koffiezetapparaat gaat aan.
 3. Ik hoor de tijd, het weer en mijn afspraken van die dag.
 4. Het geluidssysteem in de huiskamer gaat aan en de thermostaat wordt uit de ecomodes gehaald.
 5. Ik hoor de temperatuur en de luchtvochtigheid in mijn huis.
 6. Mijn telefoon wordt van ‘niet storen’ afgehaald.
 7. De Google Home wenst me een fijne dag en zet de radio aan.

Als ik al deze opdrachten zelf had moeten geven was ik te laat op mijn werk gekomen. Ik snap daarom niet dat deze functie nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Tot die tijd werkt het Engels voor mij ook goed en als dat voor jou ook geen probleem is, kan je duizend maal zoveel uit je slimme speaker halen. Welke routine zou jij graag willen maken of heb je al gemaakt?