Een hand die een Philips Hue lamp vasthoud die aan staat.

Hoe Het Begon: Mijn Eerste Slimme Lampen


Leestijd: 2 minuten

In 2016 ben ik verhuisd. Ik gaf akkoord op een leuke laagbouw woning voor één, maximaal twee personen. Bouwjaar: NUL! Tenminste, zo komt het op mij over. Ik vind het een prima woning hoor, maar tijdens de bouw is absoluut geen aandacht besteed aan verlichting of elektra in het algemeen.

Mijn grootste ergernis wordt veroorzaakt door de lichtschakelaars. Voor de lamp in de keuken moet je in de hal zijn, de schakelaar van het licht in de badkamer hangt op het toilet, voor het licht in de woonkamer moet je door de binnendeur naar de achterdeur lopen om de knop om te zetten en die in mijn slaapkamer zit achter een kastdeur. Bij de lichtschakelaar van de keuken moet je trouwens extra goed opletten; die hangt naast de deur van het toilet. Dit leverde vaak geërgerde reacties op van mijn gasten als ze ontdekten dat de lamp op het toilet helemaal niet aan ging. Die schakelaar die ze zoeken hangt namelijk wel op een normale plek; boven de toiletrolhouder in het toilet.

Ik besloot de situatie eerst even een jaartje aan te kijken. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om bedrading om te leggen en zo een paar lichtknoppen te verplaatsen. Toen ik in de zomer van 2017 ontdekte dat er slimme lampen bestaan die draadloos aan en uit te zetten zijn, hoefde ik niet lang na te denken… Kopen die handel!

De lampen die ik wou hebben moesten aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Ik heb twee linker handen, dus ik moest ze gewoon met een E27 of E14 fitting kunnen aansluiten in de bestaande plafonnières.
  2. Het moest kunnen samenwerken met Apple Homekit.

Ik kwam uit bij Philips Hue. Die hadden namelijk alles! Niet alleen de lampen die ik in mijn bestaande fittingen kon draaien en support voor Apple Homekit, maar ze hadden ook losse draadloze schakelaars die je heel simpel op de muur kan plakken. Dus ik kocht een starterskit met drie gekleurde lampen en een Hue Bridge. Nadat ik thuis ontdekte hoe simpel de installatie was, kwamen er al snel nog meer lampen bij. De eerste aankoop kostte me bijna al mijn vakantiegeld van dat jaar, maar het was het waard.

Na een aantal maanden raakte ik er aan gewend dat mijn lampen zelf aan en uit gingen. Hoewel ik al mijn lampen buitenshuis kon bedienen met de Philips Hue App op mijn iPhone, wou ik dat eigenlijk gewoon via Homekit en Siri doen. Achteraf heb ik geen idee waarom iemand dat zou willen als die toch niet thuis is. Maar goed, ik kocht een Apple TV vierde generatie als hub van mijn huis en dat werkte in één woord: fantastisch!

Oplichterij

Het moment waarop ik nog meer dingen wou automatiseren was onafwendbaar. Ik liep echter tegen een probleem aan. Apple Homekit ondersteunde helemaal niet zoveel accessoires in 2017 en de producten die beschikbaar waren, hadden astronomisch hoge prijzen.

Dit was voor mij het moment waarop ik begon te twijfelen aan alles met een appel en jaloers naar de overkant ging kijken. Op een dag zette ik mijn Apple TV op Marktplaats om over te stappen op iets veel beters. Maar dat, is een verhaal voor de volgende keer…